Dekker, Multatuli en HavelaarSaïdjah en Adinda is geschreven door Eduard Douwes Dekker, een schrijver die zichzelf Multatuli noemde. Dat betekent “Ik heb veel geleden”, veel pijn gehad. Multatuli leefde van 1820 tot 1887, en hij is de beroemdste Nederlandse schrijver. Ik was al langer van plan om een interactieve versie voor kinderen van het boekje te maken, en nu in 2020 is het Multatuli-jaar in Nederland, dus dat is een goede reden om het nu te doen.

Zie Literatuurgeschiedenis.nl over Multatuli hier. Deze link opent in een nieuw venster, en alle andere links openen in datzelfde venster.


Een portret van Multatuli.


Multatuli werkte in Indonesië, en hij heeft zich daar erg kwaad gemaakt over hoe slecht arme Indonesiërs behandeld werden. Door de Nederlanders, maar ook door hun eigen regering en politie. Hij heeft daar een boek over geschreven wat in veel talen vertaald is, Max Havelaar. Hij beschrijft daarin het leven in Indonesië van de Nederlandse ambtenaar Havelaar, maar eigenlijk beschrijft hij zijn eigen leven.

Zie “Lezen voor de Lijst” over De Havelaar, zoals dat boek wordt genoemd, hier. Je kan hier een PDF van het boek downloaden. Je vindt het dan in je download map.

De originele tekst van Saïdjah en Adinda kan je hier downloaden, ook als PDF. Die tekst is 160 jaar oud, dus ik heb die tekst op verschillende plaatsen moeten aanpassen, om het begrijpelijk te maken. Saïdjah en Adinda is trouwens het zeventiende hoofdstuk van De Havelaar. Daarnaast heb ik de tekst interactief gemaakt. Als er staat buffel, en je weet niet wat dat is, dan kan je op dat woord klikken en krijg je een foto te zien.

In het eerste hoofdstuk van Saïdjah en Adinda lezen we hoe de buffel van Saïdjah wordt aangevallen door een tijger. Dat is een beroemd stuk uit de film Max Havelaar. Je kan er een trailer van zien hier, en de hele film hier. Op zes minuten vanaf het begin zie je wat je gaat lezen in het eerste hoofdstuk, dat een tijger de buffel van Saïdjah aanvalt.


Saidjah en Adinda in de film.


Hierboven Saïdjah en Adinda in de film, als ze al wat ouder zijn.

Nog een link tot slot. Ik schreef al over het Multatuli-jaar. Daar is nog geen website over gemaakt, maar op de site van het Multatuli Museum hier vind je er nieuws over.